در بررسی ۴۷۴ کودک با میانگین سنی ۱۱ سال، معلوم شد که دختران در مقایسه با پسران، افسردگی بیشتری داشتند و بیشتر از پسران نگران بودند که دیگران در مورد آنها چه فکری می کنند (رودلف و کانلی، ۲۰۰۵).
برگرفته از:
شولتز، دوان پی و سیدنی الن شولتز (۱۳۹۲)، نظریه های شخصیت، ترجمه یحیی سیدمحمدی، تهران: نشر ویرایش.
لینک کوتاه:
چرا زنان بیشتر افسرده میشوند؟
در کل مطالعات گسترده روانشناسی نشان داده که برتری شیوع افسردگی در زنان به نسبت مردان در تمام سنین مشاهده میشود، هرچند با افزایش سن این تفاوت کمتر میشود، اما باز هم زنان به دلایل زیادی بیشتر از مردان به افسردگی مبتلا میشوند. به طور متوسط میتوان گفت که افسردهخویی در زنان دو برابر مردان است، البته بسیاری از علل خاص مربوط به بروز افسردگی در زنان نسبتا ناشناخته مانده است. عواملی مثل باروری، هورمونی، ظلم و آزار و تعدی جنسی و جسمی در این مساله موثر شناخته شده است. طی آخرین پژوهشها، برخی ابعاد مختلف در مورد علت بیشتر بودن افسردگی در زنان مشخص شده که شامل موارد زیر است:
دوران بلوغ
قبل از دوران بلوغ اختلافی در میزان بروز افسردگی بین دختران و پسران دیده نمیشود اما بین سنین ١١ تا ١٣سالگی میزان رشد افسردگی در دختران افزایش مییابد و تا سن ١۵ سالگی دختران دو برابر بیشتر نسبت به پسران همسن خود دوره افسردگی را تجربه میکنند. این مساله در دوران بلوغ یعنی زمانی که انتظارات و نقشهای افراد بهطور چشمگیری تغییر میکند، رخ میدهد. فشارهای دوران بلوغ شامل شکلگیری هویت، ظاهر شدن نقش جنسی، جدا شدن از الگوها، تجربه تصمیمگیری و… هستند. اینگونه فشارها بهطور کلی در پسران و دختران متفاوت است و ظاهرا در دختران بیشتر با افسردگی همراه است.
بزرگسالی و نقشهای کاری
برخی از متخصصان روانپزشکی بر این باورند که شیوع بالاتر میزان افسردگی در زنان ناشی از فشارهای ویژهای است که زنان با آن مواجه هستند. اینگونه فشارها شامل مسوولیتهای اصلی آنها در خانه و محل کار، تبدیل شدن به تک والدین و مراقبت از کودکان و والدین سالمند میشود. کیفیت ازدواج نقش مهمی در شیوع افسردگی دارد. نداشتن یک دوست صمیمی و محرم و رابطهای مطمئن، همچنین آشکار شدن اختلافات زناشویی میتواند باعث افسردگی در زنان شود.
باروری
رویدادهای باروری زنان شامل سیکلهای قاعدگی، حاملگی، دوره بعد از حاملگی، نازایی و یائسگی میشود. این موارد نوساناتی را در خلق و خوی زنان به وجود میآورد که در بعضی از زنان این تغییرات شامل افسردگی میشود. تحقیقات نشان داده که هورمونها روی ترکیبات شیمیایی مغز که احساسات و خلق و خو را کنترل میکند اثر میگذارند. اگرچه یک سازوکار ویژه زیستی در مورد دخالت هورمونی در بروز افسردگی شناخته نشده است، اما مطالعات و تجربیات نشان داده که بسیاری از زنان در سیکلهای قاعدگی خود بعضی از تغییرات جسمانی و رفتاری را تجربه میکنند. در برخی از زنان این تغییرات با شدت بهطور منظم و همراه با احساس افسردگی، تحریکپذیری و دیگر تغییرات جسمی و احساسی رخ میدهد که میتواند به افسردگی بینجامد.
یائسگی
بهطور کلی خود موضوع یائسگی ارتباطی به افزایش خطر افسردگی ندارد. تحقیقات نشان میدهد که بروز افسردگی در زمان یائسگی تفاوتی با بروز این بیماری در سنین دیگر ندارد. زنانی که بیشتر نسبت به افسردگی مربوط به تغییرات زندگی آسیبپذیرند، همانهایی هستند که در گذشته در زندگی خود دورههایی از افسردگی را گذراندهاند.
آزار و اذیتها
بررسیها نشان میدهد زنانی که در دوران کودکی مورد آزارهای جنسی قرار گرفتهاند، احتمالا بیشتر در معرض ابتلا به بیماری افسردگی هستند تا زنانی که چنین تجربهای نداشتهاند. علاوه بر این مطالعات متعددی نشان میدهد که بروز افسردگی در زنانی که در دوران بلوغ یا در بزرگسالی مورد تجاوز قرار گرفتهاند، بیشتر است. زنانی که به شکلهای مختلف مورد اذیت و آزار قرار گرفتهاند از قبیل آزار جسمی یا جنسی، در محل کار میزان بیشتری از افسردگی را نشان میدهند. همچنین عوامل خطرزای زیستی و محیطی ناشی از پرورش در یک خانواده نابسامان، در ایجاد افسردگی نقش دارند.
منبع:www.sharghdaily.ir
یک روانپزشک گفت: افسردگی در دختران از سنین بلوغ نمایان میشود و طبق برآوردها، افسردگی در دختران جوان و نوجوان تقریبا دو برابر بیشتر از پسران در این سن است.
دکتر اشرف تشکری در گفتوگو با (ایسنا) ، اظهار کرد: از دلایل این افسردگی میتوان به تغییرات فیزیولوژیک بدن در دوران بلوغ اشاره کرد. کاملا مشخص شده که افسردگی در زنان بیشتر از مردان است که میتوان این موضوع را با فیزیولوژی خاص زنان مرتبط دانست.
وی افزود: افسردگی همچنین میتواند مربوط به نقشهای اجتماعی باشد که دخترها نسبت به پسرها دارند. محدودیت و ضعفهایی که دختران در برابر پسران حس میکنند نیز میتواند دلیل آن باشد. البته این عارضه فراگیر است و در سراسر دنیا افسردگی در دختران دیده میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: پسرها معمولا از آزادی و گاه از حقوق بیشتری برخورد دارند و توان جسمانی آنها نیز بیشتر است. کمتر بودن قوای جسمی دختران آنها را در معرض آسیب قرار میدهد که به همین دلیل احساس ناراحتی دارند.
وی تصریح کرد: افسردگی درجات مختلفی دارد و در حالت شدید حتی ممکن است به خودکشی نیز منجر شود یا به درمان اورژانسی نیاز داشته باشند.
این روانپزشک عنوان کرد: باید از بروز چنین افسردگیهایی پیشگیری کرد و از زمان تولد، دختران را با هویت خود آشنا کرد و آنها را متقاعد کرد که هویت خود را بپذیرند. دختران باید از ابتدا برای ورود به جامعه آماده شوند و در مدارس و در خانواده باید برای افزایش اعتماد به نفس و توانمند کردن دختران تلاش کرد.
منبع: http://www.beytoote.com
بعضی از محققین معتقدند که نوجوانان مستعد افسردگی اند و علت آن تغییرات رشدی است که در این دوران در زندگی آنان روی می دهد. عوامل هورمونی هم ممکن است نقشی در این میان داشته باشند. هرچند اعتقاد بر این است که تاثیر هورمون ها در خلق و خو در مقایسه با تأثیرات محیطی بسیار کم است.
تغییرات فیزیکی که با بلوغ همراه است سبب می شود بعضی از نوجوانان، بخصوص دختران در مورد ظاهرشان احساس خوبی نداشته باشند. توانایی تفکر انتزاعی (پس از بلوغ)، سبب می شود که نوجوانان به نحوی در مورد خودشان فکر کنند که قبلاً میسر نبوده است. و به همین دلیل، بیشتر به فکر فرو رفته و خود را تحقیر می کنند.
اختلاف خانوادگی که یکی از عوامل مهم افسردگی است، در دوران نوجوانی بسیار معمول تر است. افزایش فشارهای اجتماعی برای استقلال، نوجوانان را برای پذیرش نقش هایی تحت فشار می گذارد که آمادگی آن را ندارند و در عین حال، آنان را از والدین و سایر بزرگسالان حامی جدا می کند.
در میان بزرگسالان مشخص شده است که افسردگی در میان زنان در مقایسه با مردان معمول تر است. این تفاوت جنسیتی از دوران نوجوانی بروز می کند.
جالبه که بدونیدقبل از سن ۱۴ سالگی افسردگی در میان پسران در مقایسه با دختران معمول تر است. ولی در دوران نوجوانی این نسبت جنسیتی بین دختر و پسر تغییر می کند.
اوایل نوجوانی برای دختران در مقایسه با پسران تنش بیشتری به همراه دارد. دختران زودتر رشد را آغاز می کنند و از این رو در مقایسه با پسران تغییرات بیشتری را تجربه می کنند.
دختران و پسران روش های متفاوتی برای سازگاری با تنش دارند. دختران در مقابل تنش احساساتشان را درونی می کنند. ولی پسرها، توجه خود را به چیزهای دیگری معطوف می کنند و احساسات خود را بیرون می ریزند.
نکته جالب اینه که دخترها در مقایسه با پسرها، وقتی شرایط مشابهی را تجربه می کنند بیشتر دچار افسردگی می شوند.
الکساندر کاپلان (روانشناس معروف) در این مورد می گوید: فشارهای اجتماعی شدن بر زنان، برای سرکوب خشم و همچنین احساس آسیب دیدن روابط، آسیب پذیری این قشر را در برابر افسردگی افزایش می دهد.
دختران وقتی ناچار می شوند برای حفظ روابطی که اهمیت زیادی برایشان دارد، سکوت کنند، تحت فشار زیادی قرار می گیرند. دختران از ابراز خشم باز داشته می شوند. و احتمالاً هیچ راهی جز سرکوب اینگونه احساسات ندارند. و در بعضی از موارد این خشم را به خود باز می گردانند.
افسردگی و اقدام به خودکشی در میان دختران معمول تر است. ولی پسران بیشتر احتمال دارد که بر اثر اقدام به خودکشی بمیرند. شاید به این دلیل که از روش های مرگ آورتری استفاده می کنند.
هرچند که ظاهراً مردان در مقایسه با زنان، از امتیازات بیشتری برخوردارند، ولی پسران در مقایسه با دختران، بیشتر خود را به دست مرگ می سپارند. این نکته را هم باید گفت که فشارهای مربوط به جنسیت (در آسیب شناسی افسردگی و خودکشی) بر پسران نیز مانند دختران تاثیرگذار است. برای مثال، در فرهنگ غربی از نوجوانان ۱۸ ساله پسر انتظار می رود که خانه را ترک کنند. و آماده پذیرش نقش مرد در جامعه شوند. اما فشارهای غیرقابل تحمل روانی که در اثر این انتظار به نوجوان تحمیل می شود، او را وادار به اقدامات پنهان می کند. (اقدام به خودکشی و یا تمارض)
با شرکت در آزمون افسردگی گلدبرگ، میتوانید احتمال ابتلای خود به افسردگی را بررسی نمایید:
http://wiki.panokav.com/deptest/Panokav_Depression_Intro.aspx
افسردگی شایع ترین مشکلات روانی دختران ایرانی
یک روانپزشک، با بیان اینکه بسیاری از مشکلات روحی و روانی دختران ایرانی ریشه فرهنگی و اجتماعی دارد، گفت: در واقع انتظارات نامعقول، اعتماد به نفس پایین، حس کنجکاوی، روحیه لذت طلبی، نگرش های غلط اجتماعی، نگرش های نابجا در مورد آینده و برخی کسالت های خفیف روانپزشکی در ذهن دختران باعث بروز انواع مشکلات روحی و روانی در بین آنها می شود.
.
دکتر حسن ضیاءالدینی در گفت و گو با شفقنا ؛ با بیان اینکه رفتارهای دختران در سطح جامعه بر اساس انتظارات جامعه شکل می گیرد افزود: رفتارها و اعمال دختران در جامعه تحت تاثیر انتظارات خانواده ها، جامعه و نگرش خود فرد شکل می گیرد و این عوامل به عنوان مهم ترین عامل شکل دهنده رفتارهای آنها است، در واقع و رفتارهای دختران در جامعه ما معلول انتظارات جامعه از آنها است، البته عواملی دیگر نظیر عوامل بیولوژی و ژنتیکی نیز در بروز رفتارهای آنهاتاثیرگذار است ولی نقش عامل محیطی بسیار بارزتر از علل دیگر دخالت دارد.
.
اینکه انتظارات جامعه از دختران باید منطبق با امکانات و تسهیلات خانواده و جامعه باشند
وی در ادامه با تاکید بر اینکه انتظارات جامعه از دختران باید منطبق با امکانات و تسهیلات خانواده و جامعه باشند تصریح کرد: متاسفانه در حال حاضر به دلیل اینکه بسیاری از انتظارات جامعه از دختران بر اساس امکانات و تسهیلات آنها نیست و از طرفی دیگر دختران جامعه ما نیز می خواهند خود را به شکل مطلوب نمایان کنند در نتیجه ممکن است دست به اقدامات و رفتارهایی بزنند که باعث بروز برخی مشکلات روحی و اجتماعی نظیر سردرگمی و گم کردن نقش خود در اجتماع شوند.
.
این روانپزشک همچنین یادآور شد: باید امکانات، تسهیلات و راهنمایی های مخصوص در گروههای سنی نوجوان و جوان بصورت نامحسوس ولی ممکن و مطلوب در اختیار دختران جامعه قرار بگیرد در غیر اینصورت ما دچار نوعی بحران رفتاری و مشکلات روحی و روانی در آنها می شویم که مشخص ترین شکل آن بصورت نوعی سنت شکنی، قانون گریزی، مقابله با خانواده و اجتماع در بین آنها بروز خواهد کرد.
.
نابرابری ها بین دختر و پسر در تمامی جوامع وجود دارد
این مدیر گروه روانشناسی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، با اشاره بر اینکه در تمامی جوامع بخصوص کشورهای عقب افتاده نابرابری هایی بین دختران و پسران وجود دارد اظهار کرد: متاسفانه در برخی از کشورهای توسعه نیافته این نگاه و نابرابری های بین دختر و پسر به اندازه ای بارز است که دختران ر ا از ابتدایی ترین حقوق انسانی خود محروم می کنند بطوریکه وقتی از خانواده های این جوامع سئوال می شود چند تا فرزند داری می گویند یک فرزند( پسر) دارم و سه تا دختر، یعنی حتی حاضر نیستند دختر را جز فرزندان خود محسوب کنند، البته این نوع نگاه ها در جامعه ما به دلیل نگاه دین و تعالیم مذهبی نسبت به دختر کم، و روز به روز کمرنگ تر می شود و در حال حاضر حس برتری پسر بر دختر در جامعه و خانواده ما نسبت به گذشته کاهش یافته است.
.
لزوم توجه خانواده ها به نیازهای عاطفی دختران
دکتر ضیاءالدینی همچنین با تاکید بر اینکه خانواده ها باید ارتباط نزدیک تر، دوستانه تر و عاطفی بین دختران خود برقرار کنند خاطر نشان کرد: نگاهی که هم اکنون نسبت به دختران در جامعه ما وجود دارد از نوعی نگاه های سلیقه ای افراد نسبت به آنها نشات می گیرد که این امر مشکلاتی روحی و روانی زیادی را برای دختران جامعه ما ایجاد می کند و لازم است با آموزش خانواده ها و جامعه از طریق وسایل ارتباط جمعی این نوع نگاهها سلیقه ای به جنسیت افراد از بین رفته و با حذف رفتارهای مخرب، زمینه های اعتلا و دسترسی به اهداف برای آنها مسیر شود.
.
افسردگی شایع ترین مشکلات روانی دختران نوجوان و جوان ایرانی
این استاد دانشگاه، افسردگی را شایع ترین مشکلات روحی و روانی دختران نوجوان و جوان ایرانی دانست و گفت: متاسفانه با توجه به انواعی از تغییرات فرهنگی به طبع دختران جامعه ما نیز با انواعی از چالش های روحی و روانی درگیر هستند که در حال حاضر، افسردگی بین دختران شایع ترین مسائلی است که از لحاظ روانپزشکی آنها را دچار مشکل کرده است که البته بر ا ساس تحقیقات صورت گرفته دختران و زنان در تمامی جوامع بیشتر از مردان بیشتر با بیماری های روحی و روانی بخصوص افسردگی مواجه هستند اما شانس افسردگی در بین دختران در کشور ما به دلایل فرهنگی، کم توجهی، انتظارات نابجا و غیرمعقول بسیار شایع تر از جوامع دیگر است.
.
برخی رفتارهای نابهنجار و غیر اجتماعی در بین دختران بسیار شایع شده است
وی همچنین با بیان اینکه برخی رفتارهای نابهنجار و غیر اجتماعی در بین دختران بسیار شایع شده است اظهار کرد: متاسفانه امروزه در جامعه ما، برخی رفتارهای نابهنجار نظیر گرایش به اعتیاد در بین دختران بخصوص نوجوانان بسیار شایع تر شده است بطوریکه بر اساس پژوهشی که خود بنده آن را انجام داده ام آمار گرایش و اعتیاد دختران دبیرستانی به داروهای آرام بخش بسیار افزایش یافته است که این آمار در بین پسران به این اندازه شایع نبوده است که این نوع آمار های نشان از اختلالات روحی و روانی آنها را دارد و نیازهای روحی در آنها می طلبد که به سمت استفاده از این نوع مواد گرایش پیدا کنند.
.
۶
.
به گفته دکتر ضیاءالدینی، البته گاهی مواقع نیز دختران می خواهند با رفتاری خود را مطلوب تر کنند ولی باعث خراب تر و وخیم تر شدن اوضاع روحی و اجتماعی آنها می شود که امیدواریم رفتارهای ناهنجار اجتماعی و افسردگی آنها با تمهیدات و آموزش های که مسئولان و رسانه های جمعی در سطح خانواده ها و جامعه انجام می دهند کاهش یافته و دختران بتوانند به شکلی خود را در جامعه بروز دهند که کمترین آسیب متوجه آنها شود.
.
مشکلات روحی و روانی دختران در جامعه ما ریشه فرهنگی و اجتماعی دارد
این روانپزشک در خصوص مهم ترین علل و عوامل رشد آسیب های روحی و روانی و همچنین انجام برخی رفتارهای ناهنجار در بین دختران جامعه اشاره کرد و افزود: متاسقانه بسیاری از مشکلات روحی و همچنین رفتارهای نابهنجار دختران، علل فرهنگی و اجتماعی دارد در واقع انتظارات نامعقول، اعتماد به نفس پایین، حس کنجکاوی، روحیه لذت طلبی، نگرش های غلط اجتماعی، نگرش های نابجا در مورد آینده و برخی کسالت های خفیف روانپزشکی در ذهن دختران باعث بروز انواع مشکلات روحی و روانی در بین آنها می شود.
.
دختران مجرد در مقایسه با زنان متاهل بیشتر درگیر انواع اختلالات روحی و روانی هستند
وی در ادامه با بیان اینکه دختران مجرد با سن بالا بیشتر از افراد متاهل دگیر انواع مشکلات روحی و روانی هستند خاطر نشان کرد:متاسفانه امروزه تجرد گرایی و زندگی های تک نفره در بین دختران جامعه ما بخصوص در کلان شهر ها و پایتخت به دلایلی از جمله فرار از مسئولیت، مشکلات مالی و آموزش ناصحیح افرایش یافته است، در واقع اصولا انسان به عنوان موجودی اجتماعی نیازمند زیستن در کنار یکدیگر است افرادیکه بصورت مجرد زندگی می کنند بیشتر درگیر مشکلات روحی و روانی ناشی از تنهایی و تجرد گرایی می شوند، بطوریکه هدفمندی این افراد در زندگی و همچنین علاقمندی های آنها دچار چالش شده است بنابراین این افراد نسبت به دیگران بیشتر مستعد انواع اختلالات روانپزشکی نظیر افسردگی، کسالت و اضطراب هستند.
.
رسانه های جمعی با آموزش های لازم نگرش های غلط در مورد دختران در سطح جامعه را اصلاح کنند
دکتر ضیاءالدینی در پایان تاکید کرد: بهبود وضعیت روانی دختران در جامعه ما نیازمند تغییر نگرش جامعه، خانواده هاو اصلاح انتظارات نسبت به دختران است که این امکان از طریق ارائه آموزش های لازم از طریق رسانه های جمعی و گروهی را می طلبد، در واقع رسانه ها باید با تولید برنامه های بصورت دراز مدت برخی نگرش های غلط در مورد دختران در سطح جامعه را اصلاح کند.
.
منبع:سلامت نیوز