لزوم تفکر خلاقانه برای سنجشگرانه اندیشی

همانقدر که سنجشگرانه اندیشی برای ارتقای کیفیت آفرینش‌های ما ضروری است، تفکر خلاقانه نیز برای سنجشگرانه اندیشی سودمند (و گاه حتی ضروری) است.

شاید در نگاه نخست به نظر برسد که داشتن نگاه تیزبین و موشکافانه برای سنجشگری (نقد) کافی است اما، دربرخی موردها اگر در آفرینش و تفکر خلاقانه ضعیف باشیم قادر به سنجشگری نیز نخواهیم بود.

یکی از این موردها سنجشگری تبیین است.

«تبیین» یک چیز یعنی توضیح اینکه آن چیز چرا و چگونه پدید آمده است.

برای مثال، این پدیده را در نظر بگیرید: کاهش فروش کتاب در اواخر ماه خرداد و اوایل ماه تیر. تبیین این پدیده یعنی توضیح اینکه «چرا این اتفاق رخ داده است؟؛ «چه عامل‌هایی و چگونه موجب وقوع این پدیده شده‌اند؟»

روشن است که تبیین یک «کار فکری» است و مثل هر کار فکری دیگری، باید سنجشگری شود. و یکی از اصلی‌ترین کارهایی که برای سنجشگری تبیین‌ها باید انجام دهیم این است که ببینیم آن تبیین، در میان تبین‌هایی که می‌توان برای یک پدیده تصور کرد، «بهترین تبیین» هست یا نه. بسیاری از پدیده‌ها تبیین‌های گوناگون دارند.

.:. منبع: ریچارد، پل؛ الدر، لیندا (۲۰۰۴)، ماهیت و کارکردهای تفکر نقادانه و خلاقانه، مترجم مهدی خسروانی، تهران: نشر نو، ۱۳۹۷، ص ۲۹ .:.

.:. سایت سبک زندگی ارزش آفرینانه سایتی علمی‌ – اجتماعی است و این‌‌ نوشته‌ لزوماً مورد‌ تأیید‌ یا‌ ر‌د‌ ما نیست .:. درباره ما .:.

.:. صحت و سقم محتوای این نوشته بر عهده راوی آن است .:.

این نوشته را چگونه ارزیابی می کنید؟
  • عالی 
  • جالب 
  • مفید 
  • خسته کننده 
  • به درد نخور 
فروشگاه محصولات ارگانیک اصیل آنلاین

این هم ببینید:

روش داروین، برای تفکر 310x165 - روش داروین، برای تفکر

روش داروین، برای تفکر

داروین، به هنگام پیگیری پرسش های فکری، به جای آنکه به حافظه و واکنش‌های سریع اتکا کند، به پشتکار و تأمل بی وقفه اتکا می کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *