گزارش جلسه سوم درس مهارت ها و قوانین کسب و کار – واحد فرهنگ و هنر قم

مشخصات گزارش
نام درس: مهارت ها و قوانین کسب و کار
شماره جلسه: ۳
تاریخ جلسه: ۹۶/۰۷/۲۰
درجه کیفی: A
تهیه کننده: شیما ریاحی فر
توجه

گزارش صرفاً خلاصه ای از آنچه که در کلاس اتفاق افتاده می باشد و برای دانشجویانی آماده گردیده که به هر دلیل نتوانستند در آن جلسه حضور به عمل رسانند. لذا به هیچ عنوان نباید به عنوان جزوه آن جلسه تلقی گردد.

در ضمن این گزارشات توسط دانشجویان و با توجه به ادراکشان از مباحث مطرح شده تهیه می گردد، لذا ممکن است ایراداتی در آن نیز یافت شود، حال چه از طرف دانشجو و چه از طرف مدرس. بنابراین پیشنهاد می شود با رویکرد انتقادی به آن نگریسته شود.

توجه شود که مطالبی که استاد ارائه کرده با توجه به نظر وی، علم او و تجربه اش (و احیاناً شهودش) در آن زمان مشخص بوده است و لزوماً برای آینده صدق نمی کند.

استاد ساعت ۱:۱۰ دقیقه اومدن کلاس الهام طبق برنامه صندلی هارو چیده بود. راس ساعت ۱:۱۵ کلاس شروع شد و من رفتم برای ارائه خلاصه درس جلسه پیش.

یک سری از بچه ها پایین بودن (برای حذف و اضافه) یکی یکی میومدن سرکلاس ک همین امر موجب عصبی شدن استاد شد (یه کم👌) تا اینکه استاد فرمودند حداقل به حرمت حرفشون و کلاس، یک ربع اول سرکلاس باشند بعد بروند (خلاصه داستانی داشتیم … )

من خلاصه رو ارائه دادم ک استاد گفتن باید مختصرتر می بود😩.

بعداز من فاطمه اومد و موضوع خودش رو ارائه داد (البته بنده خدا حسابی با سخت گیری های استاد عزیزمان 😐 چندبار مجبور به تعویض موضوع شده بود تا اخرش استاد رحم کرد و موضوع رابطه پول و خوشبختی رو براش تایید کرد)

بعد هم بچه ها موضوعات زیر رو ارائه دادن:

  • شغل های کاذب. اینم بنده خدا یکم مریض بود و بی حال. استاد تذکر داد با انرژی تر بگه
  • گدایان قم. خودم ارائه دادم. خیلی فعال شدم☺
  • انواع گدایان
  • فرق کسب وکار کوچک، متوسط و بزرگ. چون زیاد بود بجای یک دقیقه ۱۰دقیقه طول کشید. استاد هم لطف کردن ی سوال مهم و امتحانی از موضوعش بهمون گفت.
  • بررسی سایت انجام می دهم برای درآمد زایی بچه های گرافیک. ارائه اش ناقص بود و تئوری. قرار شد هفته بعد به صورت عملی ارائه بده.
  • تفاوت هویت و شخصیت. که قبل شروع استاد گفت اگر چیزی نفهمیدید، خیلی مهم نیست😐😐 واقعا هم نفهمیدیم☺ یکم راجع به موضوعش بحث کردیم.

بعد استاد موضاعات زیر را برای ارائه داد:

.:. موضوعاتی برای تحقیق، تفکر و ارائه .:.

  • انواع سازمان ها (بازرگانی، موسسه، مادر تخصصی، هلدینگ)
  • بحث سازمان یادگیرنده Peter Senge و خلاصه کتاب پنجمین فرمان وی
  • استارتاپ
  • ال نود – چرا دو شرکت در ایران طراحی می کنند؟ چرا قیافه اش اینجوریه؟

ساعت ۲:۲۰ دقیقه رفتیم سراغ درسمون:

استاد با لپ تاپ خودش سایت انجام می دهم رو برای ما روی ویدئو پرژکتور نشون داد و چون سمیرا یک کم اطلاعاتش ناقص بود و به دلیل نبودن تصویر گفت دوباره با پاور پوینت ارائه بده که – خب هفته گذشته راجع به SME ها صحبت کردیم .

کتابی به اسم (small is beautiful) کوچک زیباست رو استاد معرفی کردند و تاکید کردند که بدونیم که شرکت بزرگ، بزرگ شده ی یک شرکت کوچک نیست و یا یک شرکت کوچک،  کوچک شده ی یک شرکت بزرگ نیست؛ یعنی وقتی یک شرکتی از یک سایزی بزرگتر می شود، کلاً ساختار آن تغییر می کند: مثلاً شخصی تاکنون مدیر ۱۰ نفر بوده، لزوماً نمی تواند در مدیریت سازمانی با ۱۰۰ نفر موفق باشد. یعنی نمودار سازمانی و معاونت ها تغییر می کند. مثلاً اگر این دانشگاه فرهنگ و هنر از نظر محیطی تغییر کند اتفاقی نمی افتد ولی از نظر تعداد دانشجو اگر از یک حدی بالاتر رود مثلاً از ۳۰۰ تا بشود ۳۰۰۰ دانشجو کلاً همه چیز تغییر می کند. همین الان با اضافه شدن دانشجو و بهم خوردن سامانه دانشگاه، کلی از بچه ها در صف حذف و اضافه هستن.

کتابی معروف هست به نام “رقص فیل ها” اثر لویی گشنر که در مورد معجزه تحول در IBM صحبت می کند. در این کتاب، فیل استعاره از یک سازمان بزرگ است. سازمان هنگامی که بزرگ شود تغییر و تحول درآن خیلی سخت اتفاق می افتد.

.:. موضوعی برای تحقیق، تفکر و ارائه .:.

رقص فیل ها

مثلاً سازمان ایران خودرو اگر تغییری بخواهند در آن انجام بدهند، هزار و یک بالا و پایین دارد ولی شرکت های کوچک خیلی چابک هستن؛ سریع تغییر می کنند، انعطاف پذیری بالا دارند و هنگامی که با نارضایت مشتری روبه رو می شوند، امکان تغییر آن بسیار راحت تر و سریع تر وجود دارد، ولی در شرکت های بزرگ خیلی دیرتر تغییر ایجاد می شود (حالا اگر بشود ).

فرض کنیم اگر کلاس بزرگتر بود مثلاً ۵۰ الی۶۰ نفر اگرخواستیم تغییری انجام دهیم خیلی سخت بود ولی هر چه کوچک تر و خلوت تر باشد چابک تر ونرم تر است، مثل خرگوش می دود! اما شرکت های بزرگ مثل فیل هستند و در حال حاضر هم هی بزرگتر می شود، مثل یک دولت که هر چه بزرگتر شده کارآیی آن پایین تر خواهد بود، سنگین تر می شود. مثل ماشین که اگر وسایل زیادتر در آن باشد به سختی حرکت می کند.

بعضی وقت ها شرکت های بزرگ به شرکت های کوچک تبدیل می شوند که چابکی آن حفظ شود و اون حجم بار مالی کاهش پیدا کند.
سایپا خودش هلدینگ شد (منبع) و چند شرکت زیر مجموعه هم دارد.

.:. موضوعی برای تحقیق، تفکر و ارائه .:.

بررسی سایپا از منظر ساختاری

بحث برون سپاری (Outsourcing) بحث مهمی است که معمولاً در زندگی هم انجام می دهیم و همین طور در شرکت ها صورت می گیرد مثال معروفش شرکت Dell است.

در سایت Dell از ده بیست سال پیش هر شخصی می توانست نوک بوت خود را طراحی کند که البته در ایران به علت تحریم ها این امکان وجود ندارد (_۰_۰) مثلاً می تونیم بگوییم رم چی باشد یا مادربُرد …. ما نوک بوت رو آماده در بازار می خریم ولی در سایت Dell می تونیم قطعات رو خودمون انتخاب کنیم هنگام خرید برامون ارسال می کنه. پس وسایلش رو برون سپای می کند.

برون سپاری: محول کردن کارهای غیراستراتژیک سازمان ها به بیرون از سازمان به منظور بهره وری و کاهش هزینه ها به شرط حفظ کیفیت

برای مثال اگر در شرکتی ۵ نفر کارمند باشد و بخواهند یک آبدارچی استخدام کنند از نظر اقتصادی به صرفه نیستحقوق یک ماه به یک نفر بدن به خاطر چایی آوردن برای ۵ نفر؟! به جای آن می آییم با یک شرکت نظافتی قرارداد می بندیم که شخصی هر هفته بیاید نظافت پله ها رو انجام بدهد (برون سپاری) و خودمون هم چایی رو می ریزیم 🙂 چون جزو کار اصلی ما نیست

مثلا ً در مدرسه برای ناهار معلم ها صرف نظر از آوردن غذا توسط خود آن ها دو راه وجود دارد:

  1. خود مدرسه بپزد
  2. از بیرون تهیه کنند.

پس ناهار برون سازی می شود .

یا مثلاً در حوزه IT. دانشگاه کار اصلی اش IT نیست، اما اگر شرکتی اصل کارش IT باشد آن را نمی شود برون سپاری کرد. پس دانشگاه می آید با یک شرکت فعال در حوزه IT قرار داد می بندد برای تعمیرات و سرویس ویدئو پروژکتورهاو  کامپیوتر های دانشگاه (برون سپاری)

بانک ها هلدینگ هستند. مثلاً بانک پاسارگاد سرکت های زیر رو زیرمجموعه خودش داره:

.:. موضوعی برای تحقیق، تفکر و ارائه .:.

بررسی چیستی هلدینگ با ذکر یک مثال ایرانی

ما هم در زندگی هم اینکارو می کنیم، چیزهایی که برامون مهم نیست رو به بقیه محول می کنیم. به شرط حفظ کیفیت، مثلاً شخصی کاری را به شما سپرده و ما وقت نمی کنیم میدیم به خواهر یا دوست به شرطی که اون خروجی با کیفیتی باشد که ما انجام می دهیم و گرنه بِرند زیر سوال می رود. البته در اینجا بِرند شخصی است. درجایی بِرند شرکتی میشود. اگر شرکت Dell کارهاش رو به سازمان هایی که کیفیت پایینی دارند واگذار کند، خود شرکت زیر سوال می رود.

یکی از خوبی های شرکت های کوچک اینه که نیازی به سرمایه اندک دارد، انعطاف پذیری در مقابل رقبا دارد، امکان برگشتن سریع پول هست. سرمایه گذاران خطر پذیر (Venture Capital) هم روی این ها سرمایه گذاری می کنند.

.:. موضوعی برای تحقیق، تفکر و ارائه .:.

چرا کسب و کار کوچک راه بندازیم؟ چون آقابالا سر خودمان باشیم. خانم ها معمولاً خیلی به این موضوع اهمیتی نمیدن و معمولاً می توانند تحت تابعیت قرار بگیرند، ولی آقایون سختشون هست تحت تابعیت باشند.

ما دنبال ایده هامون میریم درصورتی که اگر در یک شرکت بزرگ باشیم ایده مون رو ارائه بدهیم، معمولاً خیلی جدی نمی گیرند. هفتاد درصد از کارآفرینان حداقل برای شش سال برای شرکتی کارمند کردن!

یکی از دلایلی که آدم های کارمند میرن به کارآفرین تبدیل میشن اینکه می خواهند ایده هاشونو اجرا کنند، اما سازمان نمی ذاره، البته کارآفرینی درون سازمانی هم داریم.

سوال استاد از بچه ها:

دوست دارید در یک شرکت بزرگ آدم کوچکی باشید یا در یک شرکت کوچک آدم بزرگی؟

مثلاً یه آدم معمولی در شرکت ایران خودرو یا یک شخص بزرگ در یک شرکت کوچک؟

تقریباً  ۳۰ درصد بچه ها گفتن ایران خودرو (شرکت بزرگ) و ۷۰ درصد بچه ها شرکت کوچک (خب بالاخره هر کسی نظری داره)

یکی از دلایلی که بیکاری در جامعه زیاد شد به گفته استاد:

ما یک سری نیروی بیکار داریم که برای کار له له می زنند،  در مقابل یک سری سازمان هایی هستند که نیروی خوب پیدا نمی کند.

.:. معضل جامعه ما بیکاری آن نیست مهمترین معضل جامعه ما فرهنگ کاره .:.

اگر نیروی خوب باشد حتماً می شود برای آن کار پیدا کرد حتی قم حتی تهران ( صدای زنگ اون یکی گوشی استاد) ولی مشکل اینجاست که نیروی کارخوب وجود ندارد.

اصلاً نیروی کار خوب یعنی چی؟ یعنی از صبح تا شب فقط کارکند؟! (بله صدای اون یکی گوشی استاد به عنوان بک گراند می شنویم!).

خب نیروی کار خوب یعنی ۲روز کارنکنه ول کنه بره😐…

یکی از مشکلاتی که خود استاد با نیروهاشون ۳ الی ۴ سال هست دارند اینه که قبلش کلی آموزش می بینند برای برقراری سایت، بروز رسانی و…… بعد از دوروز کار ول می کنند میرن😐! این نه تنها برای استاد بلکه برای خیلی های دیگه هم صادقه.

فرشته میگه استاد میشه قبل کارقرارداد نوشت؟!

استاد در جوابش پاسخ می دهه توی ایران قرارداد جواب نمی ده. ضمانت اجرایی درست و حسابی نداریم! قانون هم معمولاً بیشترب ه نفع کارگران است تا کارفرما. در این زمونه اگر یک میلیون چک داشته باشی نمی صرفه بری دنبالش چون ۵ تومان باید هزینه کنی!!

درایران ضمانت اجرایی خیلی پایینی داریم یعنی سیستم قوه قضائیه داغونه😃😅 خودشون اینو می دونن و حتی تو رسانه ها هم می گن.

به خاطر همینه شغل شرخری در ایران رونق گرفته (به به چه شغل شریفی). تا تقاضایی نباشه عرضه ای هم نیست! چون از راههای دیگه نمیشه به این آسونی پولتو بدست بیاری.

الان میگن ۵ میلیون چک داشتی، اصلاً نرو دنبالش فقط بازبون خوش (تو چقدر نازی، چقدرخوشگلی و …) یعنی توی ایران پولتو خورد خورد (بله هنرنزد ایرانیان است وبس :-P) مگر رقم های بالا مثل ۵۰، ۴۰ میلیون. چک یکی از فوامیل (!) استاد نزدیک به ۲۰ میلیون بوده گفتند اصلا ۲۰۰ تومن ممنوع الخروجی نداره (واقعاً؟!؟). اگر هم بگیرند به قید وثیقه آزاده. چون زندان هامون جا نداره! فقط بنده خدا دو روز میره اونجا چند تا هنر دیگه یاد میگیره دوباره میاد بیرون!

هزینه برای زندانی
هزینه برای زندانی

.:. موضوعاتی برای تحقیق، تفکر و ارائه .:.

 

خلقیات ما ایرانیان
خلقیات ما ایرانیان

خلاصه در شرایط موجود جامعه، تجارت الکترونیک خیلی بیشتر کمک می کنه تا بخواهی جایی دفتری بگیری. البته طریقه برخورد افراد هم در فضای مجازی مهمه. ما چیزی داریم به اسم اتیکت (آداب اجتماعی) نت هم میشه اینترنت. یه چیز دیگم داریم میشه ترکیب نت واتیکت که میشه نتیکت (چه جذاب:-)) طریقه برخورد فرد در فضای مجازی. چون در فضای مجازی افراد همدیگر رو نمی بینند، که و هرجمله ای میشه برداشت دیگه ایی پیدا کنه.

.:. موضوعی برای تحقیق، تفکر و ارائه .:.

ارائه ۵ مورد از نتیکت که به درد بچه ها می خوره (در کار و زندگی به ویژه با تاکید بر کار و ارتباطات کاری)

میگن:

  • ۲۴% شرکت ها در دوسال اول منحل میشن (دست شما درد نکنه)
  • ۵۰% شرکت هاهم در ۴سال اول و
  • ۶۰% درصد شرکت هادر ۶سال اول.

هدف از گذراندن این درس کاهش احتمال شکست افرادی است که تصمیم می گیرند که بنابر فلسفه وجودی ظاهری (!) علمی کاربردی، کارآفرین بشن.

از هر ۱۰ استارتاپی که ایجاد می شود، تنها ۱ شرکت پس از گذشت سه سال ماندگار می شود. خیلی زود به وجود می آید و خیلی زود ازبین می رود. نمونه اش همین سایت هاست. گاهی روی لینکی می زنیم وقتی میریم می بینیم سایت دیگر موجود نیست و این توی سایت های ایرانی و فارسی زبان به کررات اتفاق می افته که امیدوارم لینک های داده شده در اینجا مشمول این قضیه نشن!

.:. موضوعی برای تحقیق، تفکر و ارائه .:.

۵ دلیل مهم شکست استارتاپ های ایرانی

و تمام!

گزارشات جلسات دیگر درس مهارت ها و قوانین کسب و کار

 

دانلود اسلایدهای این درس

مشاهده نمرات دانشجویان ترم های گذشته در این درس

این نوشته را چگونه ارزیابی می کنید؟
  • عالی 
  • جالب 
  • مفید 
  • خسته کننده 
  • به درد نخور 
فروشگاه محصولات ارگانیک اصیل آنلاین

این هم ببینید:

نمونه سوالات درس مبانی فناوری اطلاعات - سری دوم

نمونه سوالات درس مبانی فناوری اطلاعات – سری دوم

.:. نمونه سوالات درس مبانی فناوری اطلاعات .:. سری دوم .:. ساختار: مفهومی تحلیلی با ابتکار طراح و استفاده از منابع معتبر .:. طراح: علی ملاباقر .:.

۲ نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *