بسم الله الرحمن الرحیم
جلسه سوم: یکشنبه ۹۶/۰۷/۲۳
مسائل ریاضی (ماشین های ورودی، جدول نظام دار، طریقه ی جمع اعداد بزرگ با همدیگر و …) در کلاس حل شد و با توجه به این که رشته ی دوران دبیرستانم ریاضی فیزیک بود، حل مسائل ریاضی برایم بسیار شیرین بود و واقعاً از حل آن ها لذت می بردم.
امروز یاد گرفتم وقتی دانش آموزی برای حل تمرین پای تخته می آید و اظهار عجز می کند، او را در آغوش گرفته و به او امید می دهیم و در حل مسأله به او کمک می کنیم و اجازه نمی دهیم دانش آموزان دیگر به او بخندند و او را مسخره کنند تا عزّت نفس او پایمال نشود.
هم چنین در امروز یاد گرفتم وسایلی که حواس بچه ها را پرت می کند، پس از چند بار تذکّر از آن ها می گیریم ولی بعد از مدتی که تقاضای پس دادن وسیله اش را می کند، دوباره به او می دهیم.
به علت برقرار شدن ارتباط صمیمی بین بنده و بچه ها، زنگ تفریح بچه ها نزد من می آمدند و مرا بغل می کردند و راجع به مسائل مختلف با بنده صحبت می نمودند.
در زنگ گل نرگس، خانم فلانی از بنده خواستند که دعای سلامتی امام زمان ارواحنا لتراب مقدمه الفداء را با بچه ها بخوانم و بچه ها را به نمازخانه بفرستم. دعا را با نظم با آن ها خواندم و بعد به آن ها گفتم صف ببندند و منظم به سمت نمازخانه راهی شان نمودم.
در زنگ گل نرگس، با نحوه ی تدریس برای این سن، بیشتر آشنا شدم. یاد گرفتم معلّم ابتدا باید هدف را برای خود ترسیم کند؛ یعنی برای خود مشخص کند که دانش آموز در این جلسه قرار است چه چیزی یا چه چیزهایی را یاد بگیرد، بعد مقدّمات رسیدن به این هدف را طراحی کند. این مقدّمات می تواند شامل بازی، نمایش، پرسش از دانش آموزان و نوشتن مطالب آن ها روی تخته، اجرای کلیپ و… باشد.
یاد گرفتم در فضاهای باز مثل نمازخانه و حیاط، دافعه بیشتر از جاذبه جهت کنترل کلاس و بچه ها لازم است.
در زنگ گل نرگس بچه ها با علّت نماز خواندن و آرامش در نماز و حدیث پیامبر صلّی الله علیه و آله در مورد نماز آشنا شدند و تکلیف رنگ آمیزی به آن ها داده شد که روی آن باید می نوشتند که من (نام فرد) به نماز عشق می ورزم.
امروز یاد گرفتم نباید فقط مسائل صحیح را مطرح کرد، باید مسائل نادرست را نیز مطرح نمود (حال یا به وسیله ی کلیپ یا نمایش یا تعریف کردن داستان و…) و از دانش آموزان خواست تا آن مسائل ناصحیح را اصلاح کنند و در نهایت معلّم باید اصلاحات را تکمیل نماید.
در کلاس گل نرگس، به دانش آموزان تذکّر داده شد که دفترهایی که جلد آن ها عکس های کارتونی دارند، حتماً جلد شوند.
امروز مشاهده نمودم که دانش آموزان گاهی در بعضی از زنگ های کلاس، دروس ساعت قبل را روی میز دارند و مشغول آن هستند، باید به آن ها برای جمع کردن دروس قبلی تذکّر داده شود.
در درس فارسی یاد گرفتم که باید به بچه ها تذکّر داده شود که وقتی به آن ها می گوییم از روی متن درس برای خود بخوانند، آهسته مانند زمانی که در کتابخانه هستند، بخوانند.
در درس فارسی به دانش آموزان کاربرگ هایی برای درک مطلب از درسی که سر کلاس مطالعه کرده بودند، داده شد و آن ها حل کرده و به معلّم نشان می دادند و بعضاً از بنده هم جهت حل آن ها کمک می گرفتند.
بچه ها در کنار خود برای من جا باز می کردند که در کنار آن ها بنشینم.
یاد گرفتم اگر وسط صحبت های معلّم در حال توضیح دادن مطلب مهمی، کسی حرف زد، به حرف او گوش نمی دهیم و نباید بیش از حد دلسوزی کنیم!
در درس فارسی، دانش آموزان باید معنی کلمات جدید درس را خودشان از آخر کتاب پیدا کنند و در کاغذی بنویسند و در کتاب قسمتی که متن ندارد بچسبانند. دانش آموزان می توانند در نحوه ی برش کاغذ خلاقیت به خرج دهند؛ مثلاً کاغذ را به شکل لباس برش دهند.
یاد گرفتم گاهی عذاب وجدان گرفتن های کوتاه مدت برای دانش آموزان بیش فعال خوب است!
در زنگ آزمایشگاه، وسایل حباب درست کردن به دانش آموزان داده شد و سپس از آن ها خواسته شد که وسایلشان را جا به جا کنند تا با تمامی وسایل، تجربه ی لازم در این زمینه را کسب نمایند.
یاد گرفتم دانش آموزان گروه هایشان را خودشان انتخاب می کنند ولی اگر مشکلی پیش آمد، معلّم ممکن است فردی از افراد گروه را جا به جا کند.
بعد از انجام آزمایش، در مورد آن، از دانش آموزان سؤال می شود و اگر اشتباه پاسخ دادند، از گروه های دیگر پرسیده می شود و در نهایت معلّم پاسخ صحیح را بیان کند.
یاد گرفتم دانش آموزانی که سر کلاس، خیلی حرف می زنند و بارها به آن ها تذکّر داده شده و باز هم رعایت نمی کنند، زنگ تفریح آن ها را تنهایی صدا زده و از آن ها راجع به کارشان سؤال می کنیم. در واقع طوری برخورد می کنیم که هر فردی خودش خودش را قضاوت کند و به اشتباه خود پی ببرد. سؤالاتی از قبیل آیا به نظرت کارت درسته؟ خوبه جایت را عوض کنم؟ و… با نرمی از او می پرسیم و در نهایت به او دست داده از او قول می گیریم که دیگر تکرار نکند.
یاد گرفتم که باید به دانش آموزان تذکّر داد که با مداد کوچک ننویسند چراکه بدخط و کندنویس می شوند.
در درس مطالعات اجتماعی دانش آموزان با زمان گذشته و حال و آینده آشنا شدند و تمرین هایی را حل کردند و بنده در حل تمارین و چک کردن آن ها به دانش آموزان کمک نمودم.
در دفتر رنگین کمان (که دفترچه ای مخصوص نوشتن تکالیف است)، تکالیف امروز داده شد.
قسمت های دیگر گزارش کار دوره کارورزی دبستان