✍ علی ملاباقر
متن زیر رو ابتدا با عنوان «۲۰ پیشنهاد برای یادگیری بیشتر و بهتر درس و گرفتن نمره بالا (مدیریت زمان)» برای دانشجوام تهیه کردم و گذاشتمش تو کانالم ولی بعداً به نظرم رسید شاید برای خیلیا توی این دنیایی که خیلی از چیزا داره پیشوند «فست» میگیره، میتونه مفید باشه؛ به خصوص وقتی برای مدتی باید به یک پروژه یا کار مهم و ضروری برسیم! به خاطر همین گفتم بهتر باشه عنوانش رو به «پیشنهاداتی برای استفاده بهتر از وقت مان در ایران» تغییر بدم و بذارمش تو سایت سبک زندگی ارزش آفرینانه؛ باشد که از دعای بقیه نیز خود عاملش شویم!
داستان این نوشته هم از این قرار بود که اکثر دانشجوها دایم غر میزدند (الان هم میزنند البته؛ بهتر که نشده هیچ بدتر هم شده!) که ما نمیرسیم کارای مربوط به کلاس رو انجام بدیم به خصوص دانشجویان کلاس کارآفرینیام. اینکه آنها وقت ندارند یا حاضر نیستند وقت بذارند مسئلهٔ دیگری است که در پست زیر تا حدودی بهش پرداختم:
.:. چک لیستی برای پیچوندن آدما! …
در اینجا سعی کردم بیشتر به صورت عملگرایانه، پیشنهادهایی را جهت استفاده بهینه از وقتمون در ایران ارائه کنم که نسخه اولیه آن در اوایل فروردین ۹۷ منتشر شد و این نسخه ثانویه آن است که در اواخر دی ۹۸ منتشر میشه.
شاید یک روزی علل هر مورد را نیز به تفکیک ذکر کردم ولی علیالحساب علاقهمندان به «چرایی» ها را ارجاع میدهم به کتاب معتبر زیر که چند ماه پس از انتشارش در دنیا، در ایران هم سریعاً ترجمه شده و به چاپ رسید:
«مینیمالیسم دیجیتال؛ یافتن زندگی متمرکز در یک جهان پرهیاهو»
خب برویم سراغ پیشنهادها:
پیشنهاداتی برای استفاده بهتر از وقت مان در ایران
۱. دیدن تلویزیون و ماهواره رو از زندگیمون حذف یا کم کنیم. مطمئن باشیم چیز مهمی رو از دست نمیدیم. حداکثر یک ساعت در هفته وقتمون رو برای این کار بذاریم ولی حواسمون هم باشه که اگه خورهٔ شبکه یا برنامه خاصی هستیم، کم کم این کار رو کنیم نه یهویی!
۲. چک کردن شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام و تلگرام رو به ساعات خاصی محدود کنیم. مثلاً از هشت تا نه شب. دایم چک کردن این شبکهها و روشن بودن صدای اعلان آنها (Notifications) تمرکز شما رو به هم میزنه.
۳. اگر همین الان نرمافزارهایی مثل QualityTime یا ActionDash رو روی گوشیتون نصب کنید و خودتون رو متعهد کنید که هر اندازه که از موبایلتون استفاده میکنید، مطالعه هم کنید، کمتر سراغ ور رفتن با موبایل خود خواهید رفت! در نسخههای اخیر اینستاگرام این قابلیت وجود دارد که اگر مثلاً شما بیش از ۲ ساعت در اینستاگرام هستید، به شما هشدار دهد!
۴. اختیار زدن دکمه ذرهبین در اینستاگرام با شماست ولی بعید است اراده خروجش دیگر با شما باشد! گولِ ذهن عاطفی خود را که میگوید «یه لحظه برم ببینم چه خبره» نخورید! یه لحظه رفتن هماناو دو ساعت گذشتن همانا!
۵. وقت کمتری برای چت کردن با اطرافیانمون در تلگرام و واتساپ بذاریم. یه وقتایی یه تلفن ساده یا گذاشتن چند تا صوت در زمانمون خیلی صرفه جویی میکنه. البته خود صوت گذشتن و تلفن زدن و … هم آدابی داره که ما قبلاً یک سریاش رو اینجا اوردیم:
«۲۰ نکته درباره آداب حضور در شبکه های اجتماعی و ابزارهای ارتباطی»
۶. از وقتای مردهمون بیشترین استفاده رو بکنیم، حتی شده با خوابیدن! یعنی حتی اگه بخوابیم، بهتر از اینه که وقتمون رو بیخودی تلف کنیم و فکر کنیم بین دو گزینه که چه کار کنیم و هیچ کدوم رو هم انجام ندیم؛ چون لااقل اینجوری انرژی میگیریم برای انجام بهتر کارای بعدی. البته به شرط اینکه دیگه هر دفعه این کار رو نکنیم!
۷. وقتی داریم رانندگی میکنیم یا تو ماشینی، اتوبوسی، مترویی نشستیم، همش به «دوبس دوبس» گوش دادن مشغول نباشیم! اون صوتهای کلاسی رو که ضبط کردیم رو پس کی میخوایم گوش کنیم؟!
۸. همیشه یه دفترچه کوچیک همرامون باشه که هر چی یادمون میاد با اولویت A و B و C توش بنویسیم تا وقت و ذهنمون بابت فکر کردن به این که الان باید چه کار کنیم تلف نشه.
۹. اگر حس خوندن کتابی رو نداریم ببینیم میتونیم فایل صوتیش رو گوش کنیم؟ بینیم میشه از استادمون بخوایم به جاش چند تا پادکست خوب یا ویدیوی خوب بهمون معرفی کنه؟
۱۰. به خودمون بگیم اگه ما بتونیم یه مدت روابط عاطفیمون رو محدودتر کنیم، اگر یه روزی روابط عاطفیمون ما رو محدودتر کرد، کمتر ضربه میخوریم!
۱۱. اگر چیزی رو یاد نمیگیریم یا متوجه نمیشیم، سریع به خودمون نگیم «خنگ!» و دنبال شریک «خنگ» هم نگردیم تا با هم استاد را مقصر کنیم و دمی خوش باشیم! به جای اینکه ۱۰ بار ازش بخونیم، میتونیم اون مفهوم رو در اینترنت جستجو کنیم. بعضی وقتا به سایتهای خوبی میىسیم که انگار فقط برای ما نوشتند! دوستای درست و حسابیمون هم اینجا خودشون رو نشون میدن!
۱۲. چند کار ساده رو همزمان انجام بدیم. مثلاً ظرف شستن و گوش دادن به فایل صوتی. البته تعداد این کارها و نوع آن برای هر فرد متفاوته و بحث راجع به Multitasking از فردی به فرد دیگر هم متفاوت.
۱۳. فعلاً به درخواستای دوستامون بابت بیرون رفتن تا میتونیم «نه» بگیم. شاید وقت زیادی از ما نگیره ولی بعضی وقتا واقعاً هواییمون میکنه!
۱۴. نذاریم زیاد گرسنه بشیم تا بعدش بخوای یه عالمه بخوریم! شکم سیر همانا و تعطیلی مخ، شروع خر و پف، دل درد و مریضی و … همانا! همیشه کم کم ولی به دفعات بخوریم.
۱۵. آت و آشغال و فرآوردهای صنعتی تا جایی که میتونیم نخوریم! از میوه و آب میوه طبیعی و مغزیجات استفاده کنیم. وقتی که بیحالی منبعث از آنها از ما میبرد، بیشتر از وقتی است که یک سیب قاچ کردن از ما میگیرد!
۱۶. بیشتر از ظاهرمون به مخمون برسیم البته دیگر بوی بد هم ندهیم!
۱۷. وقتی دور هم میشینیم هنرمندانه بحثها را از چرتوپرتگوییهای روزمره اعصابخردکنی ببریم سمت آنچه داریم رویش کار میکنیم ولی نه خیلی خشک و تابلو!
۱۸. دائم به مناسبتهای مختلف خودمون رو درگیر این مهمونی و اون مهمونی نکنیم! برای مهمونی بازی همیشه وقت هست!
۱۹. در مملکت ما همیشه بهونه برای کار نکردن و درس نخوندن هست:
- آخه عید کی درس میخونه؟ (یک ماه نرسیده به اول فروردین و یک ماه بعد از اول فرودین در عرف ایران عید محسوب میشود!)
- امشب چهارشنبه سوریه،
- شب یلداسته آدم باید صله رحم بکنه!
- میخوام برم هیئت به عشق آقا امام حسین!
- پیادهروی اربعین مهمتره یا دانشگاه؟!
- روزهام جون ندارم!
- کی جلسه اول رو میره سر کلاس،
- حالا کو تا فرجهها،
- پس فرجه رو برای چی گذاشتن؟
- صبح زودتر بیدار میشم،
- تولدمه،
- تولد دوستمه،
- سالگرد فلانه،
- حالا اول ترمه،
- ترم آخره،
- از من گذشته،
- الان تازه اول صبحه،
- الان آخر شبه،
- الان تازه ناهار خوردم،
- گشنمه،
- حسش نیست،
- حالا یه چک بکنم اینستامو،
- یه چرت بزنم،
- روز مادره،
- روز پدره،
- ولنتاینه،
- هوا آلوده است مخم نمیکشه،
- داره جنگ میشه، درس بخونم چرا؟
- خدا سر جلسه بزرگه!
- همیشه راهی برای تقلب هست!
- دعای مادر پس به چه درد میخوره؟
- حالا بقیه با درس خوندن کجا رو گرفتن؟
۲۰. به اندازه بخوابیم. کم خوابیدن اعصاب و تمرکز ما رو ضعیف میکنه و زیاد خوابیدن هم آدمو شل و ول و خوابالو.
۲۱. یه پایه یا بهونه برای کارمون پیدا کنیم و خودمون رو متعهد کنیم سر یک ساعت مشخص با اون بنده خدا یک جای مشخص باشیم. البته در انتخاب این پایه دقت کنیم تا برعکس عمل نکنه!
۲۲. کار خودمون رو بکنیم! با آدما بحث نکنیم! قرار نیست همه آدما توجیه بشن که چرا ما این کار رو میکنیم. لبخند بزنیم و بگذریم!
۲۳. کارمون رو مستمر انجام بدیم. کاری که کم و مستمر باشه بهتر از اینکه که یهو توی یه روز ۱۵ ساعت بشینیم سرش! وقتی مستمر کار میکنیم، ذهن ناخودآگاهمون هم داره روش کار میکنیم و سریعتر میتونیم بین قضایا ارتباط برقرار کنیم تا اینکه کار رو ول کنیم یک مدت طولانی. زمان میبره تا ذهن بخواد برگرده که قبلاً تا کجا پیش رفته بودیم.